011

Migranti koji se skrivaju po napuštenim objektima u okolini Subotice najčešće ne žele da traže azil u našoj zemlji, što ne treba da bude prepreka da im Srbija omogući prava koja im pripadaju, zajednički je stav međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija. Kako u svetu ratni sukobi ne jenjavaju, i ove godine se može očekivati izuzetno velik broj stranaca koji traže azil u Srbiji, a kojih je prema podacima MUP-a, tokom prošle godine bilo oko 16,5 hiljada.

Dok se veliki broj migranata samo na kratko zadržava u nekom od centara za prihvat tražilaca azila, veliki je broj i onih koji zaobilaze sistem i borave u privremenim skloništima poput Subotičke stare ciglane. Tibor Varga, sveštenik i predstavnik humanitarne organizacije Istočno-evropska misija naglašava da
često nailazi na ljude koji mu kažu da više dana nisu uopšte ništa jeli, nemaju higijenskih uslova, nemaju vodu, nema šta nemaju.

Iako je ovim izbeglicama svaka pomoć dobrodošla, iz gradske vlasti tvrde da višegodišnji problem sa iregularnim migrantima u Staroj ciglani nastoje da reše povremenim organizovanjem prevoza do azilnih centara. Na prvom mestu je zaštititi ljudski život, a odmah potom je važno i poštovanje zakona jedne države, ističe Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite u Subotici.

Iz nevladinih organizacija koje brinu o pravima tražilaca azila, naglašavaju da je za rešavanje ovog problema neophodno prvo urediti sistem i ubrzati zakonske procedure za dobijanje azila. Neophodno je da se sprovede azilni postupak brzo i efikasno, da se vidi ko želi da istraje u postupku, ko ne želi, jer tada imamo osnova da tvrdimo da neko zloupotrebljava azilni sistem, kaže Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila.

Migranti koji prolaze kroz Srbiju, sa sobom nose strah od rata i progona, tako da umesto borbe sa komplikovanim sistemom, poslednju snagu troše na prelazak granice ne bi li spas, umesto na Balkanu, pronašli u nekoj od zemalja Evropske unije.

 

Izvor: RTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit