IMG_3219

BERLIN, 1. januara (Tanjug) – U prvih 11 meseci 2014.  u Bavarskoj   je tražilo azil oko 15.000 državljana Srbije, piše danas nemački list “Velt” podsećajući ujedno da je bavarski ministar unutrašnjih poslova nedavno rekao da nema nikakvog razloga da ljudi iz Beograda u Nemačkoj traže azil. 

File photo of asylum seekers resting on bunk beds at a refugee tent camp called 'The Tent' in Munich

List navodi da je ta pokrajina, prema trenutno raspoloživim podacima, u 2014. prihvatila više od 32.000 tražilaca azila, što je dvostruko više nego 2013. godine.
U tekstu o porastu tražilaca azila u Nemačkoj, napominje se da ne dolaze svi oni iz ratnih područja, te da ih je trećina doputovala s prostora bivše Jugoslavije i Albanije, i dodaje da bi stvarni broj izbeglica sa Balkana mogao biti i veći, prenosi Radio “Dojče vele.”
Prema rečima portparolke vlade iz okruga Gornje Bavarske, od oko 1.400 tražilaca azila koji su od 22. do 28. decembra stigli u Bavarsku, više od 70 odsto su sa Zapadnog Balkana.
Stoga bavarski ministar unutrašnjih poslova, Joahim Herman (CSU) ističe da želi da se tražioci azila sa Zapadnog Balkana brzo da vrate u njihove domovine, jer se tamo ne vodi građanski rat, piše nemački list. U prvih 11 meseci 2014. je samo u Bavarskoj oko 15.000 državljana Srbije podnelo zahtev za azil, navodi se u tekstu.
“Velt” primećuje da posebno upada u oči to da mnogi tražioci azila iz bivše Jugoslavije i Albanije posle odbijanja pokušavaju još jednom, te da je 60 odsto takvih zahteva stiglo od državljana tih zemalja jugoistočne Evrope, prenosi Dojče vele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit