Rođen u pogrešno vreme, na pogrešnom mestu i u pogrešnoj koži. Sve to sam ja. Kao propadnik Hazara, manjinskog naroda u Avganistanu, bio sam osuđen i pre nego što sam počeo da živim. Kažu da su Hazari potomci Džingis Kana, a samim tim i veliki ratnici. Ako sam i bio potomak ratnika, ratnik u meni je spavao dubokim snom.

Nemam lepa sećanja na detinjstvo. Pamtim česta vređanja da sam prljav i lažljiv od dece koja me nisu ni poznavala i konstantan strah da će me neko napasti, pretući ili ubiti. Povremeno bi se i desilo da se iz škole vratim sav pocepan, sa modricama i posekotinama. Sećam se da sam za majku smišljao razna opravdanja samo da ne bi brinula. Kada sam imao 15 godina talibani su nam upali u kuću i odveli oca i starijeg brata. Ja sam se izvukao, ali je bilo samo pitanje vremena kada će doći i po mene. Majka je želela da me po svaku cenu zaštiti i uz pomoć rođaka sakupila pare da me pošalje van zemlje. Nikada nisam nepuštao Avganistan tako na nisam imao predstavu šta me čeka. Bio sam uplašen. Strah od ostanka je prevladao strah od odlaska u nepoznato i krenuo sam na put.

IMG_6714

Do Srbije sam putovao oko 4 meseca pod neljudskim uslovima. Smrzavao sam se, danima bio gladan i žedan, vozio se u pretrpanim kamionima i boravio u sumnjivim kućama. Ni sam ne znam kuda sam sve prošao. Onda nas je krijumčar izbacio u Beogradu rekavši: „Stigli ste u Nemačku!“. Srce mi je zaigralo. Međutim, ubrzo smo shvatili da smo prevareni. Otišli smo sami u prvu policijsku stanicu i prijavili se. Sada sam ovde u Domu za maloletnike. Sa mnom su još četiri momka koji su maloletni kao ja. Ostale su odveli u drugi kamp u koji ćemo valjda uskoro i mi biti prebačeni. Nadam se da ću uskoro uspostaviti kontakt sa porodicom i da će mi se ova situacija malo iskristalisati. Sve ovo mi je novo i nepoznato, ali je i prilika da predahnem i pripremim se za sve ono što me dalje u životu čeka.

 

 

Ova priča deo je serijala “Azilne priče” čiji je autor Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) koji je ispovesti prikupio kroz neposredan pravni i psihisocijalni rad sa tražiocima azila i migrantima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit