IMG_4649

 

 

Kažu da je porodica najvažnija u životu svakog čoveka. Ja moju nikada nisam upoznao. Ostao sam siroče kada sam imao samo godinu dana. Nikada nisam saznao šta se tačno desilo sa mojim roditeljima, rekli su mi samo da su nastradali u saobraćajnoj nesreći. Odrastao sam osećajući se kao drvo bez korenja. Osim njih nisam imao nikoga na ovom svetu, niko nije mario za mene.

 

 

Odrastanje u Gani je samo po sebi teško, pogotovo kad si sam. Svaki novi dan je nova borba. U jednom trenutku u moj život je ušetao pastor iz lokalne crkve. Posvećivao mi je pažnju i interesovao se za mene. Postao mi je kao drugi otac. Pomogao mi je da pronađem smisao u mom životu. On je bio taj koji me je podstakao da krenem na ovaj put i da potražim neko bolje sutra.

 

Početak puta je bio najteži, ali nisam smeo da odustanem. Postavljao sam sebi male ciljeve i savladavao sam ih jedan po jedan. Dolazak do Grčke mi je bio prava mala pobeda. Kada sam prešao more osećao sam se kao da ništa ne može da me zaustavi. Ipak, u Grčkoj sam zastao. Ostao sam bez para. Sakupljao sam flaše za reciklažu i zaradio nešto novca, a ostatak novca za nastavak puta mi je poslao moj drugi otac.

Put do Srbije je bio težak. Išli smo preko Makedonije. Krijumčar nam je govorio da je Srbija iza svakog sledećeg brda, a brda su se nizala i nizala. Ipak sam uspeo i sada sam ovde u Srbiji. Prijaju mi ljudi ovde, ne volim da budem sam. Ne znam da li ću ostajati ovde ili ću da nastavim dalje. Umor je počeo da me sustiže, ali ne želim da odustanem. Ne sada kada imam utisak da mi je cilj na dohvat ruke.

Moje sutra me još uvek čeka…

 

 

 

Ova priča deo je serijala “Azilne priče” čiji je autor Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) koji je ispovesti prikupio kroz neposredan pravni i psihisocijalni rad sa tražiocima azila i migrantima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit