IMG_5149

 BEOGRAD – Komesarijat za izbeglice i migracije razgovara sa predstavnicima minstarstava unutrašnjih poslova i odbrane kako bi se obezbedio još jedan, šesti objekat za smeštaj azilanata.

Komesar Vladimir Cucić izjavio je danas Tanjugu da je postojećih pet objekata za smeštaj azilanata dovoljno tokom leta i početka jeseni.
ali da će sa dolaskom hladnog vremena problem postati pitanje smeštajnih kapaciteta za azilante
“Tokom leta azilanti, uglavnom iz afričkih država se kratko zadržavaju u Srbiji a problem nastaje tokom jeseni i zime kada ostaju mnogo duže i moraju biti negde smešteni”, rekao je Cucić.

On je, uz napomenu da je za Komesarijat “zima već počela” podsetio da su objekti za smeštaj azilanata obezbeđeni u Bogovađi, Banji Koviljači, Sjenici, Tutinu i Obrenovcu.

Prema njegovim rečima, namera Komesarijta je da učini sve što može kako bi se sprečilo da azilanti kao prethodnih godina zimu čekaju po šumama.

Cucić je dodao i da bi otvaranje još jednog centra za azil rešilo delimično problem sa smeštajem azilanata a da je namera Komesarijata da stvori mrežu funkcionalnih objekata na području Srbije kako bi se taj problem rešio.

Od početka godina oko 4.500 stranaca je u Srbiji zatražilo azil, a po podacima nadležnih desetak ljudi je dobilo ove godine neki vid zaštite.

Razlog za to je što je Srbija za azilante samo tranzitna destinacija i što se mera traženja azila koristi samo kao zaštitna mera.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit