DEU_20

BEOGRAD – Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je došlo do značajnog povećanja broja nelegalnih imigranata u Srbiji 2014. godine.

Na skupu u Palati Srbija Devenport je rekao da je u 2013. godini otkriveno 8.570 ilegalnih imigranata, a da je srpska granična policija samo u prvom kvartalu ove godine u pokušaju ilegalnog prelaska granice uhvatila 6.790 osoba.

Govoreći na skupu “Visokotehnološki kriminal i zloupotreba informacionih tehnoilogija u iregularnim migracijama”, Devenport je rekao da se Srbija nalazi na primarnom kanalu tranzita ilegalnih migranata, ali da to nije problem samo Srbije već cele Unije.

Devenport je dodao da međunarodna mreža kriminalaca koristi sofisticiranu tehnologiju za uspostavljanje kontakata između potencijalnih migranata i organizatora, a da se ti ljudi osim za migraciju u zemlje EU koriste i za trgovinu drogom, kao i za radnu i seksualnu eksploataciju.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da još nije dovoljno razvijena svest o mogućnostima zloupotrebe interneta u raznim oblicima korupcije i kriminala, pre svega u iligalnim migracijama i prevarama.

On je rekao da je pojava interneta unela revolucionarne promene u oblasti komunikacije i medija, ali i da su se pojavile i određene zloupotrebe u kriminalne svrhe.

Veljović je rekao da policija zbog toga mora da se prilagodi i usvoji nova znanja, kao i da se u svom radu umreži na regionalnom i međunarodnom nivou.

Prema njegovim rečima, prioritet Srbije i dalje je borba protiv ilegalnih migracija, kako u otkrivanju samih ilegalnih prelazaka, tako i u hapšenju organizatora istih krivičnih dela.

 

Izvor: Beta/RTV Vojvodine

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit