010

BEOGRAD (Tanjug) – Dugometražni dokumentarni film Želimira Žilnika “Logbook Serbistan” premijerno je prikazan u Domu sindikata, na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Doajen srpske kinematografije Žilnik i producentkinja Sarita Matijević govorili su danas o tom filmu na redovnoj festivalskoj konferenciji za novinare, pre nego što je prekinuta zbog tragičnog događaja, iznenadne smrti učesnika festivala, reditelja Petra Nedeljkovića.

press konferencija BG

“Logbook Serbistan” je doku-drama o ilegalnim imigrantima i tražiocima azila u Srbiji. Snimljena je u okviru projekta “Jačanje medijske slobode u Srbiji”, koji finansira EU. Na istu temu već je urađena jedna te-ve reportaža i pokrenut veb sajt sa bazom podataka o problemima legalnih i ilegalnih migranata. Žilnik je rekao da je žanr doku-drama sve prisutniji u svetskoj kinematografiji, a podrazumeva ne samo dokumentarno praćenje zbivanja, već i bliži kontakt sa učesnicima filma. Kroz istraživanje dugo 14 meseci, dodao je on, upoznali smo različite ljude i njihova iskustva u borbi za preživljavanje. Svi oni mogu da nam kažu: vi u Srbiji kukate kroz šta ste sve prošli, ali verujte, ima mesta gde su neizvesnost, pretnje i patnje mnogo intenzivniji, sažeo je utiske sa snimanja Žilnik. On je istakao da mu je jedna od polaznih osnova za film bila želja da razmislimo i da se “manemo naše narcisoidne ideje da smo jedini na vetrometini, paćenici”. Treba da se okrenemo širem problemu današnjih svetskih turbulencija, provala u sistemu vrednosti, gde smo mi na obodu, ali mnogi su već gotovo izgurani sa njega i bukvalno vise između života i smrti, izjavio je Žilnik.

Izvor: Tanjug

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit