Najbolji dugometražni dokumentarni filmovi 62. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – BFDKF, prema odlukama tri različita žirija, jesu: srpski film „Destinacija Serbistan” („LogBook Serbistan”) Želimira Žilnika, hrvatski „Potrošeni” Boruta Šeparovića i poljski „15 ćoškova sveta” Zuzane Solakijevič.

U svom obrazloženju nagrade Žilniku, žiri programa „Dvorište”, koji je radio u sastavu: Goran Radovanović (reditelj), Milan Vlajčić (kritičar) i Nevena Matović (novinar), rekao je da priznanje daje „za autentičan, višeslojni i ironični pristup fenomenu koji prevazilazi naše državne granice”, dok je žiri „Vidika” Šeperavićeve „Potrošene” nagradio „za kompleksnost projekta ’55 plus’, beskompromisnu i izoštrenu socijalu angažovanost i uzbudljiva lična svedočanstva otpisanih ljudi”.

Nagradu za najbolju režiju u programu domaćih filmova „Dvorište” osvojila je rediteljka Slađana Topalović Nestorović, autorka uzbudljivog i veoma kreativnog dokumentarnog filma „Drugo ime za slobodu” o najvećem svetskom bajkerskom bratstvu „Noćni vukovi”. Njoj je ova nagrada pripala „za smeli istraživački poduhvat u vidu roud-muvija na razmeđi između istoka i zapada, Srbije i istočnih zemalja”.

Priznanje za najbolju režiju u programu regionalnih filmova „Vidici” dodeljena je hrvatskoj rediteljki Tihi Klari Gudac za „izuzetan spoj važne, a skrivene istorijske teme i duboke i emotivno snažne intime, uz spajanje arhivskog materijala i potresnih ispovesti žrtava” u filmu „Goli” o Golom otoku. Ovom izuzetnom filmu na festivalu je pripalo još nekoliko nagrada među kojima je i ona, svakom autoru najmilija, nagrada publike.


Žilnikova „Destinacija Serbistan/„LogBook Serbistan” pobednik „Dvorišta”

Najbolji srednjemetražni filmovi su „U mraku” srpskog autora Gorana Stankovića („za modernu rudarsku priču koja govori o našoj potamneloj stvarnosti“) i „Pravi čovek za kapitalizam” slovenačkog autora Dušana Moraveca („za hrabar i inovativan postupak sa kojim je anarhistički duh glavnog protagoniste preneo i približio najširem gledalištu”).

Zbog rediteljskog postupka kojim je čoveka, životinju i prirodu stopio u jedno biće, nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film programa „Vidici” pripala je filmu „Eoha” Vladimira Perovića (Crna Gora), dok je u programu „Dvorište” ovu nagradu osvojio film „Koreni zla” Želimira Gvardiola i to  za dosledan autorski pristup temi rađanja nasilja unutar raspadnutih porodičnih zajednica.

Za najbolje kratke igrane filmove žiriji su nagradili srpski film „Crtani” Dušana Babića i hrvatski film „Šetač” Filipa Mojzeša (sa Bogdanom Diklićem u glavnoj ulozi).

Za delikatno povezivanje sudbina ljudi kojima ohrabrenje donosi nadu Dejan Petrović, autor filma „Restart” osvojio je nagradu za najbolji scenario u takmičarskom programu „Dvorište”. Za najbolji domaći animirani film proglašen je „Joy & Joy” Đuzepea Belavije, za najbolji studentski film nagrađen je „If I had it my way I would never live” Marka Grbe Singa, a za kratkometražni eksperimentalni „Veče uz radio” Miloša Tomića.

Priznanje za najbolju montažu u domaćem filmu osvojili su Nikola Dragović, Milan Jakonić i Tamara Drakulić za film „Okean” Tamare Drakulić, za fotografiju u filmu „Gadan sapun” Violete Goldman nagrađen je snimatelj Miladin Čolaković, za najbolji dizajn zvuka Aleksandar Protić (film „Anplagd”), a za najbolju muziku kompozitor Aleksandar Rančić (film „Marijina epizoda” Sanje Živković).

Za ambiciozan autorski koncept koji je dobio ovaploćenje u nekim tradicionalnim kulturološkim modelima i elementima novije „građanske kulture” u filmu „Cveće zla”, Sabolč Tolnai osvojio je nagradu za najbolju produkciju domaćeg filma.

Žiri međunarodnog programa „Reflektor”, koji je radio u sastavu Andrea Rajter, Goran Terzić i Vladan Petković, osim nagrade za najbolji film („15 ćoškova sveta“ Zuzane Solakijevič), dodelio je i specijalno priznanje meksičkom dugometražnom dokumentarcu „Vreme za dremku” Karoline Plat.

Ovogodišnji 62. „martovski festival“ svečano je završen sinoć dodelom nagrada i projekcijom filma „Više od trenera” Željka Mirkovića.

Dubravka Lakić

——————————————————————————

Najbolji u regionu

Žiri u sastavu Dubravka Lakić (predsednik), filmski kritičar „Politike”, Mladen Đorđević, reditelj i producent i Snežana Ivanović, filmski i televizijski montažer i profesor na FDU, ocenio je program „Vidici”, u kojem su se takmičili filmovi iz regiona, kao veoma kvalitetan.

Osim filmova „Potrošeni”, „Pravi čovek za kapitalizam”, „Eoha” i „Šetač”, ovaj žiri je kao najbolji animirani film nagradio „Levitaciju” Marka Meštrovića (Hrvatska), kao najbolji studentski „Neko od nas” Anje Kavić (Srbija), a kao najbolji kratki eksperimentalni film „Amnezijak na plaži” Dalibora Barića.

Nagrada za najbolji scenario pripala je Tatjani Božić i Aleksanderu Goekjianu, scenaristima filma „Ljubavna odiseja” (Hrvatska-Holandija). Za najbolju montažu nagrada je pripala Damiru Čučiću (Hrvatska) za montažne postupke u filmovima „Naslovnica” i „Rakijaški dnevnik”, dok je nagrada za najbolju fotografiju otišla u ruke snimatelju Borisu Poljaku (Hrvatska) za fotografiju u filmovima „Autofokus” i „Rakijaški dnevnik”. Za muziku u Čučićevom „Rakijaškom dnevniku” nagrađen je kompozitor Goran Štrbac, dok je dizajneru zvuka Tomislavu Babiću za stvaralaštvo u filmu „Amnezijak na plaži” dodeljena nagrada u ovoj kategoriji.

Za producentsku odvažnost u filmovima „Goli” Tihe Klare Gudac, „Ljubavna odiseja” Tatjane Božić i „Prolaz za Stelu” Ljiljane Šišmanović, nagradu za najbolju produkciju žiri „Vidika” dodelio je hrvatskom producentu Nenadu Puhovskom. Posebno priznanje ovaj žiri je namenio producentkinji Veri Robić Škarici i Hrvatskom filmskom savezu za veliki broj kvalitetnih filmskih naslova zbog kojih se ovogodišnja hrvatska produkcija posebno izdvojila na beogradskom festivalu. K. R.

——————————————————————————

Preminuo reditelj Petar Nedeljković

Ugledni filmski i televizijski reditelj Petar Nedeljković preminuo je iznenada juče u Beogradu, tokom Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Nedeljković je dugo godina bio angažovan na Radio televiziji Srbije a na festivalu je učestvovao sa kratkim dokumentarnim filmom „Anđeo sa gore Zaglavak”. Tanjug

 Izvor: Politika
objavljeno: 30.03.2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit